Çatı Ve Kat Bahçeleri
Son yıllarda kent yaşamının insanlarda oluşturduğu stresin ve yeşil yoksunluğunun çözümü olarak çatı bahçeleri karşımıza çıkar. Çatı bahçelerini binalarınız üzerinde çatılarda, teraslarınızda bir bahçe olarak düşleyebilirsiniz. Çatı bahçelerindeki temel amaç, insanların doğadan kopuk yaşamasının önüne geçmektir. Çünkü giderek kentleşen metropoller insanları doğadan uzaklaştırdıkça doğanın insanlar üzerindeki pozitif etkisinin eksildiğini görmekteyiz.
Bir çatı bahçesinin yapımı sırasında izolasyon sorunu ve çatının yük taşıma kapasitesi dikkate alınarak statik hesapları sağlıklı bir şekilde yapılmalıdır. Bu tip sorunlar aşıldıktan sonra çatılar bir bahçe gibi düşünülerek tasarlanabilir.
Çatı Bahçesi Çeşitleri
Zeminde ya da çoğunlukla zemin seviyesinin üzerinde yer alan düz ya da eğimli mekanlarda doğru tekniklerle yeşil alan düzenlemesi yapılan mekanlara çatı bahçesi veya teras bahçesi denir.
Entansif Çatı Bahçesi:
Geniş alanda ağaç, çalı ve çim ile düzenleme yapılan derin toprak seviyesine ihtiyaç duyulan çatı bahçesi düzenleme türüdür.
Toprak derinliği açısından entansife göre daha az toprak isteği duyulan, daha çok çim, çalı grupları ya da tek-çok yıllık yer örtücü bitkilerle yapılan çatı bahçesi düzenleme türüdür.
Çatı Bahçesi Detayları:
Vejetasyon tabakası, bitkilerin içinde yoğun biçimde kök geliştirebildikleri tabakadır. Bu tabaka fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri nedeniyle bitki yetişmesi için gerekli ortamı oluşturur, yağmur sularının ve sulama suyunun bir kısmını bitkinin kullanacağı biçimde biriktirir ve suyun fazlasını drenaj tabakasına iletir. Doğal toprak materyali genellikle su tutma ve havalanma kapasitesi yönünden çatı bahçeleri için uygun değildir. Eğer doğal yüzeysel toprak bu amaçla kullanılacaksa buna % 50 oranında kum, perlit ya da turba eklenmelidir.
Çatı bahçesi için kullanılacak toprak harcı genellikle volkan tüfü ve ham kömür cürufu gibi gözenekli yapıya sahip materyale turba, gübre ve diğer organik maddeler eklenerek elde edilmesi halinde kullanılabilir. Ancak bu materyal serilme sırasında sabit bir strüktür göstermeli, bitkilerle örtülünceye kadar rüzgarla uçup gitmemelidir.
Teras bahçesi uygulamasında su ve ısı yalıtımı yapılmış beton zemin üzerine 3 cm kalınlığında 2 numara çakıl serilir. Bu yüzey toprağın içerisinde birikecek suyun kolay drene olmasını sağlayacaktır. Çakıl yüzey üzerine Ø 60’lık drenaj boruları serilip drenaj borularının etrafı toprak taneciklerinin drenaj borusu deliklerini tıkamaması için keçe ile sarılıp ve böylece su filtre edilir. Filtre edilmiş drenaj sistemi üzerine 20 cm kalınlığında 5’li karışım (toprak, koyun gübresi, dere mili, torf ve pomza taşı) bitkisel toprak eklendikten sonra çim tohumu ekimi yapılır. Çim tohumu kapak toprağı ile kapatıldıktan sonra silindir geçirilerek kapak toprağı stabil hale getirilir. Teras düzenlemesinde toprak yüzeyinin az olması nedeniyle saksılı bitkilerin kullanımı tercih edilebilir. Saksı da yetişme imkanlarına uygun olacak ebatlardaki saksılar seçilerek, saksı tabanı fazla suyun drene olmasını sağlayacak pomza taşı ile kaplanmalıdır. Saksı bitkisel toprak ve torf karışımı ile doldurularak bitki dikimi yapılmalıdır.
Çatı ve peyzaj hizmeti birçok insanın dikkatini çekmektedir. Son dönemlerde bu iki alanda yapılan örnek proje çalışmaları bir hayli dikkat çekmektedir. Çatı katı ve yaşam alanınızı daha yaşanabilir hale getirmek bu hizmetle mümkün olmaktadır. Çünkü peyzaj hizmeti, bulunduğunuz alanları estetik bir görünüme ulaştırmaktadır. Çatı düzenleme de ülkemizde büyük bir ilgi görmektedir. İnsanlar genel olarak çatıları depo olarak kullanmaktadır. Fakat son dönemde çatılar depo olmaktan çok, yaşam alanına çevrilmektedir. Çatılarda yatak odaları, oturma odaları, hobi alanları ve çalışma alanları oluşturulmaktadır. Ülkemizde çatı ve peyzaj hizmeti veren birçok firma bulunmaktadır. Bu firmalardan biri ile iletişime geçerek çeşitli düzenleme hizmetlerinden faydalanabilmektesiniz.
Çatı ve peyzaj hizmeti faydalanmak istediğiniz hizmetlerden bir tanesi olabilmektedir. Çünkü insanlar yaşam alanlarını daha da güzelleştirmek için uğraşmaktadır. Ancak çoğu insan çatı düzenleme fikirlerinden bir haber, çatılarını yalnızca depo olarak kullanmaktadır. Eğer siz de çatı düzenleme fikirlerinden faydalanmak isterseniz, daha fazla vakit kaybetmemenizi tavsiye etmekteyiz. Çatı katı tavanınız eğimliyse, buna uygun raflar yaptırmanız gerekmektedir. Gömme dolap fikri de eğitimli tavanlarınız ile uyum sağlayabilmektedir. Çatı katının bir duvarına uygulayacağınız gömme dolap ile mobilyalarınızı rahat bir şekilde yerleştirebilmektesiniz. Fakat bazı bireyler tercihini gömme dolap yerine renkli raflardan yana yapmaktadır. Çatı düzenlemesi büyük bir ilgi görmektedir. Çatı arası düzenleme fikirleri ile, çatınızı muazzam bir görünüme ulaştırabilmektesiniz.
Çocuklu bir eviniz var ise, etrafa dağılmış olan oyuncaklar çatı katında depolanabilmektedir. Kullanışlı bir çatı katınız var ise burayı çocuk oyun alanına çevirmeniz mantıklı bir karar olmaktadır. Böylelikle çocuklarınız evin diğer bölgelerinden ziyade herkesin göremeyeceği çatı katını özgürce dağıtabilmektedir. Çatı katı saklı bir kütüphane içinde mantıklı bir seçenek olmaktadır. Güzel bir kitaplık ile çatı katınızı bir kütüphaneye çevirebilmektesiniz. Böylelikle sakin bir çatı katında, muazzam bir kitap okuma alanı yaratmanız mümkün kılınmaktadır. Çatı katı çalışma alanına da çevrilebilmektedir. Böylelikle sakin bir çalışma alanı oluşturmuş olmanız mümkün olmaktadır.